flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Памятка з проведення у  Житомирському апеляційному суді  процесуальної дії зі свідками, потерпілими та іншими учасниками кримінального провадження, щодо яких вжито заходи безпеки

12 серпня 2019, 10:16

 

Питання щодо проведення допиту свідка, потерпілого з використанням технічних засобів з іншого приміщення, вирішується відповідним судом за власною ініціативою або за клопотанням сторін кримінального провадження, свідка чи потерпілого та оформляється вмотивованою ухвалою. Такі процесуальні заходи можуть застосовуватись як для забезпечення конфіденційності відомостей про особу, так і для унеможливлення фізичного чи психічного впливу на свідка чи потерпілого з боку інших учасників кримінального провадження.

Під час дистанційного судового провадження особа, щодо якої вжито заходи безпеки, перебуватиме у відокремленій кімнаті у приміщенні Житомирського апеляційного суду, вона має бути доставлена до приміщення суду у час, заздалегідь погоджений із органом, який здійснює заходи безпеки, але не пізніше, ніж за 30 хвилин до початку розгляду справи. Доставка здійснюється до спеціального входу до приміщення Житомирського апеляційного суду, до якого не мають доступу сторонні особи, після чого судовий розпорядник відповідного суду та уповноважена особа органу, який здійснює заходи безпеки, заводять цю особу до відокремленої кімнати для учасників судового розгляду, до яких застосовано заходи безпеки, через сходову клітку і/чи коридор, до яких не мають доступу сторонні особи. У цей час у даній кімнаті вже перебуває працівник Житомирського апеляційного суду, який забезпечує технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді.

Працівник Житомирського апеляційного суду, який забезпечує технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді, перед кожним судовим засіданням перевіряє справність, належну якість роботи і інформаційну безпеку відповідних технічних засобів.

Судовий розпорядник (або уповноважений працівник) відповідного суду, який проводить процесуальну дію дистанційно, буде весь час перебувати поряд з особою, щодо якої застосовано заходи безпеки. Працівник Житомирського апеляційного суду, який забезпечує технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді, зобов’язаний перед її початком провести інструктаж і роз’яснити цій особі, як працює дана система дистанційного провадження, зокрема  роз’яснити їй, що вона під час проведення відповідної процесуальної дії буде перебувати не в залі суду, де безпосередньо буде відбуватися судове засідання, а в даній кімнаті з використанням технічних засобів, наживо, в системі он-лайн. 

Після закінчення інструктажу та проведення інших підготовчих дій уповноважена особа органу, який здійснює заходи безпеки, має залишити кімнату (приміщення) і перебувати за дверима, після чого судовий розпорядник відповідного суду знову закриває за нею двері на ключ зсередини, що унеможливлює доступ до приміщення будь-яких сторонніх осіб.

Працівник Житомирського апеляційного суду, який забезпечує технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді, за вказівкою судового розпорядника відповідного суду вводить в дію зазначені технічні засоби.

Здійснивши всі необхідні дії та переконавшись у технічній справності і у належній якості роботи технічних засобів, судовий розпорядник відповідного суду повідомляє секретаря судового засідання відповідного суду про готовність проведення дистанційної процесуальної дії з особою під захистом та залишається з особою під захистом весь час до закінчення відповідної процесуальної дії.

Секретар судового засідання відповідного суду заводить у зал судового засідання учасників відповідного судового розгляду і у судовому засіданні доповідає слідчому судді, судді відповідного суду про готовність до проведення тієї чи іншої дистанційної процесуальної дії.

Працівник Житомирського апеляційного суду, який забезпечує технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді, проводить ( за необхідності) відео- та аудіо- запис на комп’ютері процесуальної дії з особою, яка взята під захист, що відбувається у залі судового засідання. У подальшому, якщо вівся запис, цей працівник Апеляційного суду, який здійснює технічну підтримку дистанційного проведення процесуальних дій у суді, копіює запис подій у залі судового засідання на два диски, які надані відповідним судом (робоча та архівна копія) і передає їх секретарю судового засідання  відповідного суду під підпис .

Судовий розпорядник відповідного суду, відкривши двері відокремленої кімнати в приміщені суду для учасників судового розгляду, до яких застосовано заходи безпеки, у якій особа перебувала під час відповідної процесуальної дії, передає цю особу уповноваженій особі органу, який здійснює заходи безпеки. Якщо особа, до якої застосовано заходи безпеки, виходить з відокремленої кімнати у приміщенні суду, її виводять з приміщення Житомирського апеляційного суду із забезпеченням конфіденційності через сходову клітку/коридор, до яких немає доступу сторонніх осіб, до спеціального виходу зі Апеляційного суду, через який здійснювався вхід у суд.

При проведенні вказаних заходів має забезпечуватись безпека, не розсекречення особи, взятої під захист, нерозголошення відомостей про неї, а також відсутність будь-яких сторонніх осіб за маршрутом проходження взятої під захист особи до приміщення, де вона перебуватиме під час проведення дистанційної процесуальної дії в суді і в зворотному порядку, уповноваженою особою органу, який здійснює відповідні заходи.