flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про адміністративні повноваження голови суду та його заступника

10 травня 2019, 11:32

 

 

 

Відповідно до частини першої статті 29 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) голова апеляційного суду:

 

  • представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами;
  • визначає адміністративні повноваження заступників голови апеляційного суду;
  • контролює ефективність діяльності апарату суду, погоджує призначення на посади керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду, вносить подання про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;
  • видає на підставі акта про призначення судді на посаду, переведення судді, звільнення судді з посади, а також у зв’язку з припиненням повноважень судді відповідний наказ;
  • повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та Державну судову адміністрацію України, а також через веб-портал судової влади про вакантні посади суддів в апеляційному суді у триденний строк з дня їх утворення;
  • забезпечує виконання рішень зборів суддів апеляційного суду;
  • організовує ведення та аналіз судової статистики, організовує вивчення та узагальнення судової практики, інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства;
  • сприяє виконанню вимог щодо підтримання кваліфікації суддів апеляційного суду та підвищення їхнього професійного рівня;
  • здійснює повноваження слідчого судді та призначає з числа суддів апеляційного суду суддів (суддю) для здійснення таких повноважень у випадках, визначених процесуальним законом;
  • здійснює інші повноваження, визначені законом.

 

  1. Голова апеляційного суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

 

  1. У разі відсутності голови апеляційного суду його адміністративні повноваження здійснює один із заступників голови суду за визначенням голови суду, за відсутності такого визначення - заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

 

У статті 30 Закону вказано, що заступник голови апеляційного суду здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.

 

На підставі Закону голова Житомирського апеляційного суду своїм наказом «Про розподіл адміністративних повноважень між головою та заступником голови Житомирського апеляційного суду» від 10 жовтня 2018 року № 16-о/д визначив адміністративні повноваження голови та заступника голови Житомирського апеляційного суду:

  1. Голова Житомирського апеляційного суду Жизневський Ю.В.:

1.1. Представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами.

1.2. Здійснює судочинство в порядку, встановленому процесуальним законом.

1.3. Визначає адміністративні повноваження заступника голови апеляційного    суду.

1.4. Вчиняє визначені чинним законодавством дії щодо формування структури суду, штатного розпису та кошторису витрат на утримання апеляційного суду.

1.5. Контролює ефективність діяльності апарату суду, погоджує призначення на посади керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду, вносить подання про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства.

1.6. Видає на підставі акта про призначення судді на посаду, переведення судді, звільнення судді з посади, а також у зв’язку з припиненням повноважень судді відповідний наказ.

1.7. Повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та Державну судову адміністрацію України, а також через веб-портал судової влади про вакантні посади суддів в апеляційному суді у триденний строк з дня їх утворення.

1.8. Забезпечує скликання зборів суддів та виконання рішень зборів суддів апеляційного суду.

1.9. Організовує ведення та аналіз судової статистики, організовує вивчення та узагальнення судової практики, інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства.

1.10. Сприяє виконанню вимог щодо підтримання кваліфікації суддів апеляційного суду   та   підвищення їхнього професійного рівня.

1.11. Здійснює повноваження слідчого судді та призначає з числа суддів апеляційного суду суддів для здійснення таких повноважень у випадках, визначених процесуальним законом.

1.12. Веде особистий прийом громадян та посадових осіб державних установ і організацій у випадках, передбачених законодавством, крім звернень, які стосуються розгляду конкретних справ.

1.13. Підтримує зв’язки із засобами масової інформації, телебаченням, радіо, інтернет-виданнями з метою висвітлення діяльності суду по відправленню правосуддя та створення позитивного іміджу суду.

1.14. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

1.15. Голова апеляційного суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

 

  1. Заступник голови Житомирського апеляційного суду Борисюк Р.М.

2.1. Здійснює судочинство в порядку, встановленому процесуальним законом.

2.2. Здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.

2.3. Забезпечує проведення секретарями судових палат з розгляду кримінальних і цивільних справ аналізу та узагальнень причин зміни та скасування судових рішень, ухвалених суддями місцевих судів, суддями апеляційного суду.

2.4. Здійснює повноваження слідчого судді.

2.5. Контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики секретарями судових палат з розгляду кримінальних і цивільних  справ, віднесених до компетенції палати.

2.6. Здійснює контроль за функціонуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду та рішення зборів суддів апеляційного суду, інформує голову суду про виявлені недоліки, вживає заходи щодо їх усунення.

2.7. Здійснює контроль за підготовкою та виконанням секретарями палат із розгляду кримінальних і цивільних справ планів роботи палат на відповідний період, в тому числі по підвищенню кваліфікації суддів, графіку щорічних основних та додаткових відпусток суддів.

2.8. Спільно із секретарями палат із розгляду кримінальних і цивільних справ контролює роботу судових палат з питань дотримання суддями процесуального законодавства у процесі розгляду справ та матеріалів, дотримання суддями  Правил внутрішнього трудового розпорядку.

2.9. У разі відсутності у зв'язку з відпусткою, відрядженням, тимчасовою непрацездатністю секретаря судової палати з розгляду кримінальних справ або  цивільних справ, інформує голову суду для призначення іншої особи, на яку будуть покладені обов’язки секретаря відповідної палати апеляційного суду.

2.10. Відповідно до затвердженого графіку веде особистий прийом громадян, представників органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних осіб, крім звернень з приводу розгляду конкретних справ. Організовує перевірку їх звернень, дає з цього приводу відповідні доручення працівникам апарату суду.

2.11. Із питань, що належать до його адміністративних повноважень, проводить наради із суддями апеляційного суду, суддями місцевих судів та працівниками апарату суду.

2.12. За дорученням голови апеляційного суду виконує інші повноваження.

2.13. У разі відсутності голови апеляційного суду здійснює його повноваження.