flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У процесі реформ рівень довіри суспільства до судової влади зріс утричі

29 жовтня 2018, 10:32

Рівень довіри суспільства до судової влади під час проведення судової реформи зріс утричі. Такі дані були отримані після проведення другого національного опитування громадян, яке у вересні – жовтні 2018 року здійснила Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» за підтримки USAID. 

               

 

У дослідженнях зазначено, що рівень довіри до судової влади в останні роки демонструє, хоч і повільний, але поступальний ріст – від критично низьких 5% у 2015 році до 16% станом на жовтень 2018 року. 

               

 

Також з результатів досліджень вбачається, що 16 відсотків громадян вважають себе повністю, або в основному обізнаними про хід судової реформи. Цей показник помітно виріс у порівнянні з 2017 роком, коли він становив всього 9 відсотків серед опитаних. 

               

 

Щодо джерел інформування, то респонденти називають засоби масової інформації, зокрема, телебачення, частка якого найбільша, Інтернет ресурси, соціальні мережі, а також враження, оцінки, досвід знайомих та близьких і власний. Окремо зазначимо, що такі результати опитування серед громадян, які ніколи не брали участь у судових провадженнях. 

 

Разом з тим, 60% громадян – учасників судових проваджень погоджуються з тим, що рівень кваліфікації суддів був високим, 63% кажуть про те, що судді були ввічливі й тактовні, 59% – визнають добре організовану роботу суду, а 53% відзначають, що розгляд справи відбувся своєчасно та без затримок.

               

 

Слід зазначити, що цього року в опитуванні щодо довіри до судової влади вперше було застосовано індекс шкали «Євробарометр», де у респондентів відсутня можливість відзначати нейтральне сприйняття довіри. Відповідно до шкали «Євробарометр» (відповідність процесів до стандартів країн Європейського Союзу) довіру до судів висловлюють 20% респондентів.