flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Житомирський апеляційний суд підтримує чудову традицію в День вишиванки

16 травня 2019, 16:47

Вишиванка - символ України,
Віддзеркалення вкраїнської душі,
Де рясніють кетяги калини
Й мамина сльоза на полотні.

Юлія Хандожинська

 

 

 

 

 

 

 

Традиції мають бути незмінними… Так і Житомирський апеляційний суд долучився до вшанування Дня вишиванки, котрий відзначається цьогоріч 16 травня!

А чи знаєте ви, коли з’явилася традиція української вишивки? Завдяки результатам археологічних розкопок і свідченням досліджень, які дійшли до нас, можна стверджувати, що народне мистецтво у вигляді української вишиванки на території нашої країни існує з VI століття. З моменту винайдення української вишивки пройшло стільки сторічь, стільки подій, стільки змін.  

 У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Вишиванка є символом краси, міцного здоров’я, родинної пам’яті, вірності та любові у сім’ї, а також щасливої долі. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

День вишиванки – свято функціонально та ментально багаторівневе. Та насправді одягнути вишиванку – це не тільки гарно виглядати, це оприлюднювати свою приналежність до українського народу, його історії, сьогодення та майбутнього, - це засвідчувати свою позицію.

Шануймо свої традиції! Пам`ятаймо, що ми – українці!

Ірина Верховецька,

прес-служба Житомирського апецяційного суду