flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбувся Третій загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів»

29 травня 2019, 13:44

28 травня 2019 року в столиці України відбувся Третій загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів». Він був присвячений обговоренню питань щодо ефективної комунікації судової влади з журналістами. Форум було організовано за сприяння Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Програми USAID «Нове правосуддя», Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, громадської організації «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України. Генеральним інформаційним партнером заходу виступило професійне юридичне видання «Юридична газета». 

 

Під час відкриття форуму заступниця Уповноваженого з питань федеральних суддівських справ Канади Жюлі Терьєн висловила високу оцінку вже проведеним двом форумам та вказала на їхню важливу роль у налагодженні діалогу між представниками судової влади та ЗМІ. Також вона зазначила, що Третій форум зможе забезпечити можливість продовження ефективного спілкування між суддями та журналістами й сприятиме формуванню культури комунікації між ними на правових засадах.

 

Робота форуму була надзвичайно плідною та насиченою: протягом дня відбулося п’ять панельних обговорень важливих для ЗМІ та судової влади тем.

 

Темою першої панельної дискусії стали презумпція та право на свободу слова. Ключові доповіді цієї панелі були присвячені об’єктивним процесуальним обмеженням при висвітленні кримінальних процесів, оглядові судової практики та журналістським стандартам при висвітленні кримінальних процесів. Також учасники заходу подискутували щодо проблемних ситуацій при висвітленні розгляду кримінальних проваджень.


Друга панель мала своєю темою пошук балансу думок при висвітленні кримінальних процесів з детальним розглядом питань щодо складових повної та об’єктивної інформації при їх висвітленні; взаємодії судів та медіа у забезпеченні права громадян на повну й неупереджену інформацію щодо розгляду кримінальних проваджень.

 

У ході третього панельного обговорення йшлося про межі відкритого діалогу між судами та медіа під час розгляду кримінальних проваджень і врахування гендерного аспекту в комунікації.

 

Четверта дискусія була присвячена журналістським розслідуванням. Ключові доповіді торкалися таких тем як практика ЄСПЧ та міжнародні стандарти щодо меж інформування про причетність особи до вчинення злочину й висвітлення кримінальних процесів; проблемні питання висвітлення у ЗМІ кримінальних справ до вироку суду, який набув законної сили, а також  деяких аспектів роботи журналістів під час проведення журналістських розслідувань.

 

П’ята панель була покликана знайти спільну для представників суду і ЗМІ позицію  щодо необхідності встановлення більш жорстких обмежень для медіа при висвітленні кримінальних процесів.

 

Крім того, на форумі проводилися майстер-класи із вдосконалення практичної майстерності написання інформаційних повідомлень суду про кримінальні провадження без застосування канцеляриту, проведення журналістами фактчекінгу та висвітлення судового процесу без нанесення шкоди якості або точності інформації.

 

Також під час бліц-сесії представники Міжвідомчого комітету системи правосуддя Одеської області розповіли про свій досвід комунікацій зі ЗМІ у сфері кримінальної юстиції. 

 

Олена Савенко, прес-служба ЖАС

(за матеріалами ВС та ГО «Детектор медіа», фото – «Юридична газета»)